• 1 Entwurf Einbau weiter_gedacht_ Vorderansicht_landmark Entwurf Einbau weiter_gedacht_ Vorderansicht, © propeller z
  • 2 Entwurf Einbau weiter_gedacht_ Rückansicht_Landmark Entwurf Einbau weiter_gedacht_ Rückansicht, © propeller z
  • 3 Fundamentierungsphase, Bohrung von Mikropfählen_Landmark Fundamentierungsphase, Bohrung von Mikropfählen, © Mona Rabofsky
  • Fundamentierung 3, Aushub und Errichtung der Liftgrube Fundamentierungsphase, Aushub und Errichtung der Liftgrube, © Mona Rabofsky
  • 5 Der Stahlbau erhebt sich_landmark Der Stahlbau erhebt sich, © Technisches Museum Wien
  • 6 Die Vorderfassade füllt sich_landmark Die Vorderfassade füllt sich, © Technisches Museum Wien
  • 7 Die Fassade hängt Die Fassade hängt, © Technisches Museum Wien
  • 8 Montage der Stiegen_landmark Montage der Stiegen, © Technisches Museum Wien
  • 9 Montage der Rückfassade Montage der Rückfassade, © Technisches Museum Wien
  • 10 Lifteinbau_Landmark Lifteinbau, © Technisches Museum Wien
  • 11 Blick auf die neue Zwischenebene Blick auf die neue Zwischenebene, © Technisches Museum Wien
  • 12 Lift mit gestrichenem Gegengewicht_landmark Lift mit gestrichenem Gegengewicht, © Technisches Museum Wien
  • 13 Liftkabine_Landmark Liftkabine, © Technisches Museum Wien
  • 14 Eingangssituation_landmark Eingangssituation, © Technisches Museum Wien
  • 15 das Endprodukt_landmark das Endprodukt, © Hertha Hurnaus

Caution: building site – spectators authorised!

Test
Remember

A construction site where some 30 tonnes of steel and 600 m2 of aluminium are to be erected at the very heart of a museum, surrounded by historical exhibits, is a challenge of a very special kind. And it’s one the Technisches Museum Wien chose to take on in autumn 2015.

Indeed, this autumn, the building site for the new additional structure earmarked for the thinking_forward_ exhibition series is being put into place in one of the two roofed interior courtyards, under the inquisitive gaze of thousands of visitors and the watchful eyes of the Technisches Museum staff.

Boring 13 m foundation piles deep into the ground of these historical premises, cutting concrete to size, and excavating and concreting a lift pit inevitably involves a great deal of dust pollution, which is why Phase 1 of the building site was wrapped inside a huge dust tent. The adjacent exhibits were encased inside a protective scaffold, temporarily re-hanged at higher levels or removed from the building area altogether.

In November 2015, with the foundation work completed, HESS Stahlbau will start erecting the actual steel structure itself, consisting of the ‘skeleton’ for the new addition, laying the floors, and assembling the façade of perforated panels. The grand finale will be installing an OTIS lift, the GeN2 Premier, which from June 9th will take Museum visitors to every level of the new additional structure and the Museum itself in this particular wing of the building, providing barrier-free access. As principal sponsors OTIS and HESS Stahlbau will also be acting as lead partners supporting the ‘Urban Future’ exhibition as part of the thinking_forward_ series of exhibitions.

By the end of the year, new exhibition spaces will have been created thanks to all the hard work of countless participants including architects, master builders and electricians, some of whom will have worked late into the night to reveal a small exhibition centre within the Museum itself.

Partner

Main sponsors

Member of