• 1 von vorne_landmark Von vorne, © Hertha Hurnaus
  • 2 von hinten_landmark Von hinten, © Hertha Hurnaus
  • 3 Ebene E3_landmark Ebene E3, © Hertha Hurnaus

Innovation needs space – exhibition areas for thinking_forward_

300 m² of new premises are to be erected in autumn 2015 in the form of a multi-storey addition in the east hall of the Technisches Museum Wien to accommodate new exhibition areas for the series of special exhibitions that are part of the thinking_forward_ project. To this end, bridges are to span the airspace of the east hall; mezzanine levels are to be incorporated; and a new lift and stairway are to be built.

The specifications for the new exhibition areas were complex. The aim of the new addition was to visualise architecturally this new step into the future; it had to be striking and yet blend in with the historical structure of the existing building and be usable for different sorts of exhibitions.

A jury chaired by Jakob Dunkl (Querkraft Architekten) and comprised of Lilli Hollein (Director, Vienna Design Week), Barbara Imhof (Liquifer Systems Group), and representatives of the Technisches Museum Wien and the Austrian Federal Ministry for Transport, Innovation and Technology (BMVIT) finally opted for the proposal submitted by ‘propeller z’ among the five submissions it received.

The draft design proposed by propeller z stands out by virtue of its calm, clear lines, yet it engages actively and powerfully with the existing space. The new steel structure will rise on V-shaped supports and appear almost to float over its three floors, like a building within a building: a newly created mezzanine level between the ground floor and the first floor, plus two additional levels that link the existing galleries with the ‘Everyday’ and ‘Mobility’ exhibitions, like a bridge in the centre of the airspace.

By the spring, the new staircase, clearly visible in bright luminous orange, will link the ground floor with two upper floors. Those who prefer to travel by lift will be able to do so using the latest model of OTIS lift that connects every floor. Whatever route is chosen, the new installation is certain to offer visitors completely new perspectives.

Partner

Main sponsors

Member of